Sørg for at have den rette risikoprofil

Sørg for at have den rette risikoprofil 2018-09-15T12:47:58+02:00

Forkert risiko er risiko for at få for lidt som pensionist.

Sørg for, at du ikke bare har ”standard risiko” – da det kan koste mange penge når du bliver voksen.

Tiden er en vigtig faktor i forhold til investeringer.
Din “tid i markedet” betyder mere end din “timing af markedet”. Når du planlægger din risikoprofil er din “opsparingshorisont” altså et af de vigtigste parametre i forhold til hvor meget risiko du kan tåle at tage.

Daglige eller månedlige udsving i f.eks. aktiekurser, udvandes over en periode på fem til ti år. Generelt kan du tage mere risiko, des længere opsparingshorisont du har. Det kan du fordi længden på din opsparingshorisont reducerer udsving og giver dig mulighed for at opnå et højere afkast på risikodelen af din opsparing.

Fasthold din strategi

Når du har valgt en given strategi, bør du fastholde denne strategi. Sker der ændringer i dine personlige forhold bør du naturligvis overveje din strategi, og vores råd er også at du løbende overvejer din strategi – det er blandt andet noget af det vi hjælper dig med – men vores klare anbefaling er, at du ikke forsøger at time markedet.

Du har typisk flere år til pensionering, og din pension udbetales over 10-20 eller flere år. Du får mest ud af din opsparing, hvis du fastholder og ikke reagerer på udsving i markedet.

Tid i markedet i forhold til timing af markedet.

Mange forsøger at forudsige markedet og handler på hvornår de tror markedet stiger eller falder.

Er du super dygtig investor, og har du arbejdet med investeringer det meste af dit liv, så er det måske netop det du er dygtig til – ellers, er det den type investorer du er oppe i mod.

Som på fodboldbanen er der dygtige fodboldspillere, der får millioner af kroner hver uge for at spille. Her ved vi som amatører godt, at vi ikke kan hamle op med deres talent og mange års træning.

Skal vi i retten, eller aflevere regnskab, så vælger de fleste af os også at bruge en advokat eller en revisor – de kan sproget og har erfaringen.

Det samme gælder for investering – på kort sigt, kan vi godt score et straffe på Schmeichel, men i en konkurrence mod Messi eller Ronaldo, der ved vi nok godt, at vi scorer færre mål end dem.

En lang række faktorer har indflydelse på afkast af din investering. Det er fx. renteniveau, inflation, forventninger til inflation, valutakurser, makroøkonomi og forventninger til den økonomiske fremtid. Det er altså svært at forudsige markedsbevægelser på kort sigt.

Privatinvestorer ændrer ofte strategi efter hændelser er indtrådt. De går ud af en investering, når den er faldet og skifter til bedre performende investeringer, når de er ved at nå deres topniveau – de køber ind for dyrt og sælger for billigt.

Alt dette betyder naturligvis ikke, at du ikke kan opnå store afkast som privatinvestor. Masser af private tjener godt på at investere selv. Men der sker ofte det, at vi som privatinvestor, sammenligner vores egen meget højrisiko investering med en spredt portefølje, hvor risikoen er betydeligt lavere. Og sammenligner vi de seneste år, hvor danske aktier har givet et langt bedre afkast end udenlandske, så vil privatinvestoren muligvis have performet væsentligt bedre end den professionelle – men over tid, kan danske aktier så slå resten af markedet?